Bezpečná hypotéka a refinanc v době koronaviru

Spousta z vás nám i za současné situace pandemie Covid-19 nyní zasílá dotazy ohledně vlastního bydlení. “Je nyní vhodná doba na hypotéku?” nebo “Mám za současných výhodných podmínek refinancovat svou hypotéku?”

 

  1. PROČ SI VZÍT HYPOTÉKU V DOBĚ KORONY?

Pokud mám v současné době vyhlédnutý byt, nebo vhodný stavební pozemek, stabilní příjem a platím nájem, je pro mě stále výhodnější bydlet ve vlastním, zvláště v situaci, kdy je inflace 3,7% p.a. Při takové inflaci je pro mě naopak výhodné si vzít hypotéku s úrokem 1,8% - 2,39%. V tu chvíli mám velmi levně půjčené peníze a jak už jsme psali v článku Inflace má pozitivní vliv na můj dluh, velká inflace mi dluh v čase snižuje. Pokud by aktuální snížení základní 2T REPO sazby z důvodů očekávané recese znamenalo do budoucna snižování cen, opět se to projeví až více v budoucnu. Pořád je v tuto chvíli pro mě pořád výhodné si vzít BEZPEČNOU HYPOTÉKU. O hypotéce v době ekonomické krize jsme psali i v článku Je bezpečné vzít si hypotéku v době ekonomické krize?

 

  1. Co to je bezpečná hypotéka?

Vždy předkládáme našim klientům jako řešení variantu bezpečné hypotéky. A to pojištěnou hypotéku s rezervou nad rámec splátky, která mi ve většině případů vychází v mém cashflow méně, než platba za nájem. Ideálně s delší fixací, abychom třeba na 10 let dopředu přesně věděli, kolik nám splátka bude zabírat místa v měsíčním cashflow, a podle toho mohli plánovat rozpočet. Pokud jsem v nájmu, nájem musím platit neustále. Pokud se mi nájem zvýší, nemohu nic moc namítat, maximálně zvolit jiný nájem.

 

O bezpečné hypotéce mluví mimo jiné v našem podcastu PENÍZE NIKDY NESPÍ Valerie Gordina a Lenka Kápičková, poslechněte si ho zde:

 

 

Rezervu nad rámec splátky efektivně zainvestujeme tak, abychom měli rezervu pro případné období, kdy hypotéku refixujeme či refinancujeme, a trefili bychom zrovna situaci s vyššími sazbami, než je naše aktuální. Pokud tuto rezervu necháme efektivně zhodnocovat ještě déle, můžeme prostředky využít na předčasné splacení hypotéky. Standartně se nám s klienty daří plánovat předčasné splacení hypotéky místo běžných 30 let na 15, maximálně 20 let. Proč termín BEZPEČNÁ? Máme po celou dobu jistotu dostupných prostředků pro případ nouze a nižší splátku, přestože se nám efektivně podaří hypotéku splatit dříve díky využití investičních nástrojů. Více o zhodnocení rezerv jsme psali v článku 7 tipů pro začínající investory .

 

  1. Vyplatí se mi nyní bezplatně refinancovat hypotéku, a to i v době fixace?

V současné době se hypoteční sazby pohybují mezi 1,8% a 2,39% v závislosti na hodnotě zástavy nemovitosti (LTV) a volbě vhodné banky. Pokud máte sazbu vyšší, můžete uvažovat o refinancování hypotéky. Jste právě v období fixace? I tady máme několik řešení. Existuje varianta dopředného refinancování až 36 měsíců, či přechod k jiné bance za určitých podmínek, které s Vámi rádi probereme.

 

Chcete bezplatně zrefinacovat svou hypotéku? Zajímá Vás nižší sazba od 1,8% p.a.?

Volejte:

+420 775 411 996 Valerie Gordina

nebo

+420 730 820 075 Lenka Kápičková

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest

Zpět do kategorie: Hypotéky
Zobrazit detail služby: Hypotéky