Chci teď stavět dům! 5 důležitých rad, které potřebuji znát.

Co potřebuji přesně všechno udělat, než začnu stavět? Otázka, kterou si klade spousta z vás, a dostáváme ji téměř při každé úvodní schůzce s klienty, se kterými projednáváme mimo jiné téma bydlení.

  1. První věcí, která je zapotřebí, je Vaše myšlenka, jak chcete bydlet. Asi si říkáte, že to je přece samozřejmost. Bohužel někteří ztroskotají hned na tady na začátku. Opravdu je rodinný dům a veškerá práce okolo něj tím pravým pro Vás? Pro někoho může být volbou i moderní byt se zútulněnou terasou pro letní večery. Pokud však preferujete soukromí vlastního domu s pořádnou zahradou, pak je výstavba domu tím nejlepším řešením.
  2. Dalším krokem, když už máte představu, jak bude Váš vysněný domov vypadat, je nutné najít specialistu (odborníka). V tomto případě se jedná o architekta nebo projektanta, který Vám pomůže se zpracováním projektu a vyřízením stavebního povolení, bez kterého nemůžete stavět. 
  3. Ještě před zadáním zpracování projektu Vašeho domu, musíte vědět jaký dům si můžete vůbec dovolit. Zda máte dostatek vlastních zdrojů na výstavbu, případně na jakou výši hypotéky dosáhnete. Více o hypotéce jsme psali ve článku Vliv inflace na hypotéku je pozitivní nebo zda Je bezpečné si vzít hypotéku v době krize. S propočty a vyřízením adekvátní výše hypotéky Vám pomůže a poradí další odborník, a to Váš finanční poradce.
  4. Super, takže víte, co chcete stavět, máte vyřízené financování, a také vypracovaný projekt včetně stavebního povolení.

 

 

  1. Nic Vám nebrání se do toho pustit. Poslední otázkou, kterou bychom si měli položit je: "Budu si to stavět sám, seženu si jednotlivé řemeslníky sám, převezmu tak veškerou odpovědnost a zařizování na sebe, nebo na to oslovím stavební firmu a odborníky?"

 

Ing. Jakub Šmeidler, Explicit Stav

Zpět do kategorie: Reality
Zobrazit detail služby: Reality