Nejdražší zlozvyky aneb jak ušetřit až několik tisíc v měsíčním rozpočtu

Asi každý bychom chtěli, aby nám na konci měsíce zbývalo více peněz. Abychom je mohli využít na pořízení pro nás důležitých věcí. Jak to ale provést v praxi?

 

 

Proč je důležité to řešit?

Když bychom spočítali, kolik za celý život vyděláme peněz, nejspíš by to byla milionová částka. Právě proto je důležité, abychom sledovali tok těchto peněz. Jestli plynou skutečně správným směrem. 

Jak se lidově říká: “Korunka ke korunce a hned je milion.” Historicky nejvlivnější podnikatelská osobnost Zlína, Tomáš Baťa, používal citát: “Z kapek moře, z haléřů miliony.”

Většina z nás často vnímá ubývající velké položky z měsíčního rozpočtu, jako např. hypotéku, nájem, ale už si neuvědomí fakt, že utratí velkou sumu peněz za zboží s nápisem “v akci”. Hodně lidí je taky schopno za obyčejnou svačinu zaplatit 100 Kč v supermarketu. Když udělají takový nákup dvakrát za den, hned mají na rozpočtu 6.000 Kč, což vydá téměř za splátku hypotéky na menší byt!

Stejné položky se mohou naskládat i v případě plateb za parkování. Také platíte 20, 30 nebo 50 korun denně za parkovné? A není ekonomičtější zaparkovat o tři ulice dál, případně využít MHD nebo se projít pěšky?

Otázkou je, zda kupujeme věci, které opravdu potřebujeme? A jsou prioritnější, než např. pořízení vlastního bydlení nebo rezerva na období odchodu z pracovního procesu, čili penze?

Co nám může pomoci, jsou například zápisky toho, co nakoupíme, nebo ještě lépe, mobilní aplikace jako např. Spendee nebo Wallet. V těchto aplikacích je možné evidovat veškeré měsíční výdaje a tím si vytvářet zpětnou vazbu o tom, za co utrácíme. V nových verzích aplikací je možné také spárovat platební kartu, takže není nutné při platbách kartou evidovat údaje ručně.

Přečtěte si více o Spendee a Wallet.

Je důležité si dát také upřímnou zpětnou vazbu, protože každý člověk funguje v určitých návycích. Měsíční výdaje budou v čase vypadat zpravidla velmi podobně.




 

Co jsou finanční zlozvyky?

Nejčastější finanční zlozvyky jsou kouření, alkohol a nakupování zbytečného a nekvalitního spotřebního zboží.

A co cena za nerozhodnost? Tedy situace, kdy odkládáme nějaké důležité rozhodnutí?

“Hypotéka na vlastní bydlení, to počká.” 

“Tu složenku zaplatím později.”

Pokud se necháme unášet pouze danou situací, nebudeme přemýšlet a aktivně řídit svou cashflow, peníze nám utíkají. Říká se tomu finanční prokrastinace. 





3 tipy na závěr

  1. Vytvořte si evidenci měsíčních výdajů. Můžete sami nebo využijte konzultace s odborníkem na finanční plánování. Rozeberete spolu fixní a variabilní náklady a najdete cestu, kde se dá ušetřit.
  2. Používejte aplikaci, která vám pomůže s kontrolou nad měsíčními výdaji. Vyhodnoťte si výdaje, které jsou nepotřebné a pracujte na jejich omezení. Je to jako se cvičením. Pokud chceme zhubnout, je potřeba změnit stravovací návyky, vyhnout se zlozvykům a zařadit pohyb.
  3. Pokud chceme změnit svou finanční situaci, je potřeba převzít otěže.




Barbora Stodůlková, Explicit Invest

 



Zpět do kategorie: Spoření
Zobrazit detail služby: Spoření