Kam si odkládat peníze a jak je správně rozložit?

I to je důležitá součást finančního plánu Explicit Invest.  Každý z nás si pod pojmem “spořit peníze” představí něco jiného. Zatímco prvním si vybaví odkládání drobných do “prasátka”, druhý penzijní připojištění se státním příspěvkem, tak třetí třeba investice do akcií ČEZu. Jedním z několika pravidel, kterými je dobré se držet, je...

 

Peníze si vždy rozdělte na 3 “hromádky” podle jejich využití.

 

 1.    Krátkodobá finanční rezerva 

Peníze určené na běžné spotřební věci - nová pračka, lednička, nový telefon, drobná oprava auta, kočárek pro dítě. 

Ideální produkt: spořící účet bez poplatků 

Kolik si naspořit? 2 - 3 výplaty. 

    

2.    Střednědobá finanční rezerva

Peníze určené na větší investice - nové auto, oprava střechy, akontace k hypotéce ale i “příprava na miminko”.

Ideální produkty: dluhopisové fondy, stavební spoření, termínované vklady (vždy je důležité zvážit, co od daného programu očekáváte)

Kolik si naspořit? 10 - 12 výplat.

 

3.    Dlouhodobá finanční rezerva

Peníze určené na dlouhodobé cíle - VŠ + bydlení dětí, peníze na pozdější věk / důchod, koupě víkendové chalupy nebo prostě vytvoření kapitálového majetku pro budoucí generace.

Ideální produkty: doplňkové penzijní spoření, pravidelné investování do podílových fondů (liší se podle věku, ve kterém člověk začíná a dále např. podle (ne)možnosti vybírat prostředky v průběhu spoření / investování peněz)

Kolik si naspořit? Tolik, kolik chcete v budoucnu utratit. Pokud si chce člověk přilepšit 8.000 Kč / měs. k důchodu, do kterého půjde v 65 letech a bude ho využívat 15 let, musí si připravit částku alespoň 1.440.000 Kč.

Zpět do kategorie: Spoření
Zobrazit detail služby: Spoření