Koronavirus a moje hypotéka. 3 uklidňující rady

Hodně se nás ptáte, zda a jakým způsobem jde využít stávající doporučení, které dala ČNB našim bankám, a to až na dobu tří měsíců odložit splácení Vaší hypotéky. Také prostřednictvím videohovorů řešíme společně otázku cashflow, které při současných dopadech může být kvůli sníženým příjmům nižší. Přinášíme 3 uklidňující rady ohledně koronaviru a vaší hypotéky.

 

 

 

  1. Na snížený měsíční příjem - cashflow jsme připraveni!

Pamatujete si, jak jsme společně na schůzkách řešili, že je důležité mít tří až šestiměsíční násobek rodinného příjmu odložený bokem? Tak nyní je prostor do těchto rezerv sáhnout. V žádném případě není vhodné sahat do investic určených na penzi či na finanční nezávislost. Pro tyto účely slouží tzv. železná rezerva. Více jsme o rozdělení rezerv psali zde: https://www.explicitinvest.cz/blog/kam-si-odkladat-penize-a-jak-je-spravne-rozlozit. Ověřte si také přes odborníky, zda Vám pojistka kryje případný výpadek příjmu z důvodu pracovní neschopnosti v době pandemie. V Explicit Invest vždy řešíme bezpečnou hypotéku, tedy máme vždy rezervu na splácení, případně plně dorovnaný příjem.

 

  1. Inflaci zde máme pořád. I při krizi. A inflace nám dluh snižuje. I s odložením splátek.

O inflaci a jejím pozitivním vlivu na dluh  jsme psali už v tomto článku: https://www.explicitinvest.cz/blog/vliv-inflace-na-dluh. Myšlenky na doplácení hypotéky, “protože nikdo nevíme, co bude”, nyní nechte stranou. Důležité je mít především volné měsíční cashflow - bezpečnou hypotéku. Inflace nám nyní, březen 2020, vyrostla až na 3,7%! Co to znamená? Při současných hypotečních sazbách máme velmi levně půjčené peníze.

 

  1. Jak odložit až 3 měsíční splátky u své banky? 

Zde pro vás  vedoucí našeho hypotečního oddělení dala dohromady postupy, jak na to, u jednotlivých bank. Pozor, odklad splátek NENÍ automatický a je potřeba o to individuálně zažádat a taktéž se ujistit, že nebudete mít negativní záznam v registrech. Odklady splátek se vztahují na 3 měsíce od 1.4.2020.

 

  1. ČESKÁ SPOŘITELNA: https://www.csas.cz/cs/page/odlozeni-splatek
  2. KOMERČNÍ BANKA: https://www.kb.cz/cs/obcane/pujcky/odlozeni-splatek
  3. RAIFFEISENBANK: https://www.rb.cz/…/pu…/odlozeni-splatek/odlozeni-splatek-pi
  4. MONETA: https://www.moneta.cz/odklad-splatek poté odeslat na odkladsplatek@moneta.cz
  5. HYPOTEČNÍ BANKA: https://hypotecnizona.hypotecnibanka.cz/…/uv…/589706/zadosti
  6. WÜSTENROT: emailem na kontakt@wuestenrot.cz
  7. EQUA BANK: emailem na klientske.centrum@equabank.cz
  8. UNICREDITBANK: https://www.unicreditbank.cz/…/moznosti-odkladu-splatek.html připravuje se - dám update
  9. SBERBANK: https://www.sberbank.cz/cs-cz/snizeni-splatek poté poslat emailem na ecl@sberbankcz.cz
  10. mBANK: připravuje se, dám sem update, případně je obecný formulář zde: https://www.mbank.cz/…/hypot…/zadost-o-zmeny-po-uvolneni.pdf

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest



Zpět do kategorie: Hypotéky
Zobrazit detail služby: Hypotéky