Bez finančního plánu je hypotéka nebezpečná. Proč?

Při pořízení nemovitosti na hypotéku se můžeme dostat na rozcestí. Buď se můžeme díky hypotéce vydat cestou k finanční nezávislosti a majetku. Nebo taky zvolíme špatnou odbočku a skončíme v dluhové pasti. Jak to udělat abychom vykročili správnou nohou? Odpověď zní: finanční plán!

 

 

Už víme, že žít celý život v nájmu v ČR je mnohem dražší varianta, než si pořídit vlastní bydlení na hypotéku.

Proč? Citace z našeho článku od Petra Vašíka Nájem vs. hypotéka: "Když se zvyšuje můj příjem díky navyšování mezd, u nájmu peníze, o které se mi navýší mzda dám za navýšený nájem. U hypotéky mám stále stejnou měsíční splátku (zejména při delších fixacích), a tak mi peníze, o které se mi navýší mzda zůstávají. Zde se začínají rozevírat pomyslné nůžky mezi lidmi co žijí v nájmu a lidmi, kteří si vzali hypotéku. 

Čím dříve člověk začne splácet hypotéku za vlastní bydlení a přestane platit nájem, tím dřív se stane svobodným."

 

Díky finančnímu plánu si můžeme jednoduše spočítat, kdy na danou hypotéku dosáhneme, jakou akontaci potřebujeme a také jak rychle ji dokážeme splatit. Součástí kvalitního finančního plánu by mělo být téma předčasné splacení hypotéky.

 

Finanční plán pracuje s klientovým cashflow, tedy s měsíčním tokem klientových příjmů a výdajů. Díky tomu dokážeme poměrně přesně naplánovat, kdy pomocí investičních nástrojů buď hypotéku doplatíme nebo ještě v lepším případě vytvoříme rezervu např. na nákup další, tentokrát investiční nemovitosti na pronájem. Jak by se Vám líbilo, kdybyste mimo nemovitosti, kterou obýváte vlastnili i jednu další, která vám pomůže díky zisku z pronájmu splácet obě hypotéky? Více jsme o tomto tématu psali v článku Hypotéka, aneb je nutné se zadlužovat do 70 let?

 

Finanční plán počítá s variantou BEZPEČNÉ HYPOTÉKY. Tedy nám zabezpečí na případné výpadky příjmu a naplánuje nám přesnou výši měsíčního zatížení díky splátkám. 

Co když přijdeme o práci nebo nás zasáhnou zdravotní problémy? I na takové případy myslíme. Vždy předkládáme jako řešení variantu bezpečné hypotéky. A to pojištěnou hypotéku s rezervou nad rámec splátky. Ideálně s delší fixací, abychom třeba na 10 let dopředu přesně věděli, kolik nám splátka bude zabírat místa v měsíčním cashflow a podle toho mohli plánovat rozpočet.

 

O bezpečné hypotéce jsme psali v článku Bezpečná hypotéka a mluvili v našem podcastu PENÍZE NIKDY NESPÍ. Poslechnout si ho můžete zde:

 

 

Pokud máme vhodného parťáka na cestu k finanční svobodě, vše jde snáz! V Explicitu vám rádi pomůžeme se sestavením finančního plánu a poradíme s veškerými kroky.

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest

Zpět do kategorie: Hypotéky
Zobrazit detail služby: Hypotéky